Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka för- och nackdelar finns med återbrukade gravstenar? Och vart går pengarna? Tomas Norestrand på Svenska kyrkan svarar. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Här är gravstenarnas kyrkogård i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

De begagnade gravstenarna har under många år samlats på hög på Stora Tunas kyrkogård i Borlänge, men den senaste tiden har högen börjat minska när allt fler blir intresserade av att återanvända gravstenar.

– Folk är mer miljömedvetna, säger Tomas Norestrand på Svenska kyrkan i Borlänge.

Följ med till gravstenarnas kyrkogård i videon ovan.

Återbruk av material såsom gravstenar är en uttalad del av Svenska kyrkans miljöarbete och de senaste åren har många församlingar märkt av ett ökat intresse för just begagnade gravstenar.

I Borlänge handlar det i dagsläget inte om stora volymer. Det säljs årligen mellan 6 och 10 återbrukade gravstenar, men intresset ökar för varje år.

– Det blir mer och mer, folk ser mer naturligt på det, säger Tomas Norestrand.

Får inte ha kvar gravplatsen för evigt

Svenska kyrkan förvaltar över 3 000 kyrkogårdar och begravningsplatser i landet. När en gravrätt – alltså den tiden som den avlidna har rätt till en gravplats – löpt ut är det upp till gravrättsinnehavaren vad som händer med gravstenen. Ibland går den till anhöriga, och ibland till kyrkan.

Stenarna som kyrkan äger kan då bli krossade till grus eller, som trenden pekar mot nu, få nya ägare och användas på en ny gravplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mamma älskade sten och återbruk” – hör mer om syskonens val att använda en återbukad gravsten. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Gravrätt och gravrättsinnehavare

• Gravrätt innebär att personer som är folkbokförda i Sverige när de avlider har rätt att begravas på en av Sveriges allmänna begravningsplatser.

• Gravrätten varar oftast i 25 år och förutsätter att det finns anhöriga som då blir gravrättsinnehavare.

• En gravrättsinnehavare kan när som helst välja att återlämna gravrätten. Det är upp till innehavaren vad som då sker med en eventuell gravsten.

• Om ingen anhörig vill behålla stenen övergår ägandet till kyrkoförvaltningen. Då sker en bedömning om stenen kan återanvändas eller om den exempelvis ska gå till dekonstruktion.

Källa: Svenska kyrkan/Sveriges Stenindustriförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.