Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Orimligt att frakta en sten så långt” – se den återbrukade gravstenen på Stora Tunas kyrkogård i Borlänge, och hör varför syskonen valde den istället för en ny. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Syskonen i Borlänge valde en återbrukad gravsten: ”Helt i linje med vad mamma ville”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt mer populärt att använda begagnade gravstenar. När syskonen Lin och Kristofer erbjöds en återbrukad gravsten till mamma Gunillas grav, tvekade de inte.

– Det kändes mycket bättre i hjärtat, säger Lin Sahlander.

Lin Sahlander och Kristofer Öhrns mamma Gunilla hade ett stort stenintresse, så att välja rätt gravsten när hon gick bort var väldigt viktigt för dem.

– Hon var stengalen, stenar var en stor del av hennes liv. En fin sten var viktigt för oss för vi vet att det var viktigt för henne, säger syskonen.

Istället för att skicka efter en ny sten från ett annat land hittade Lin och Kristofer en sten hos Stora Tunas kyrkogård i Borlänge som passade. Det är en sten som tidigare stått på någon annans grav, men där gravrätten löpt ut och kyrkan tagit över stenen. Stenen avidentifierades, slipades och fick ny gravering.

– Hon hade varit så nöjd, säger Lin.

Intresset ökar för begagnad gravsten

Både Svenska kyrkans församlingar, Svenska stenindustriförbundet och stenhuggare vittnar om att intresset för att använda återbrukade gravstenar ökar. Den främsta anledningen till att välja en begagnad sten är miljömedvetenhet.

– Folk ser mer naturligt på det – sten som sten, säger Tomas Norestrand på Svenska kyrkan i Borlänge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får gravstenar nytt liv – följ med till stenhuggeriet i Orsa i videon. Foto: Jennifer Howgate/SVT

GRAVRÄTT OCH GRAVRÄTTSINNEHAVARE

Gravrätt innebär att personer som är folkbokförda i Sverige när de avlider har rätt att begravas på en av Sveriges allmänna begravningsplatser.

Gravrätten varar oftast i 25 år och förutsätter att det finns anhöriga som då blir gravrättsinnehavare. Om anhöriga inte finns gäller andra regler.

En gravrättsinnehavare kan när som helst välja att återlämna gravrätten. Det är upp till innehavaren vad som då sker med en eventuell gravsten.

Om ingen anhörig vill behålla stenen övergår ägandet till kyrkoförvaltningen. Då sker en bedömning om stenen kan återanvändas eller om den exempelvis ska gå till dekonstruktion.

Källa: Svenska kyrkan/Sveriges Stenindustriförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.