Det är kraftiga skillnader mellan dalakommunerna i kostnaden för vatten och avlopp. Foto: Leif R Jansson/TT/Montage

Här är vatten och avlopp dyrast i Dalarna

Publicerad

Vad du betalar för vatten och avlopp varierar kraftigt beroende på var i Sverige du bor. Dyrast i länet är det i Malung-Sälens kommun medan det är billigast i Avesta. Det visar den nya Nils Holgersson-rapportens kartläggning av VA-priserna.

Boende i Malung-Sälen har den dyraste årskostnaden för vatten och avlopp (VA) i länet. Kostnaden där är cirka 6 400 kronor. Strax därefter ligger Vansbro, Älvdalen och Orsa.

Avestaborna betalar minst där årskostnaden är 2 700 kronor.

– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen, men de stora variationerna är ändå svåra för en enskild konsument att förstå, säger ordförande Jennie Wiederholm i ett pressmeddelande.

Mjölk kostar samma, men inte vatten

– En liter mjölk kostar ungefär lika mycket över hela Sverige medan det är väldigt stora prisskillnader för en liter vatten beroende på var man bor, fortsätter Wiederholm.

Prisutvecklingen varierar stort över landet. Kartläggningen visar att taxan har höjts med över tio procent det senaste året i 21 kommuner i landet.

Det kan innebära många hundralappars höjning från ett år till ett annat för konsumenterna, enligt kartläggningen.

– Vi måste komma bort från ryckigheten i prissättningen. Det behövs en förutsägbarhet från år till år och eventuella höjningar bör göras över tid. Vattenräkningen ska inte behöva komma som en överraskning för de boende, säger Jennie Wiederholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.