Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jättebra fråga” – hör Therese Gunnars tf förvaltningschef om varför man inte kommit tillrätta med luftproblemen och hur man ska åtgärda dem – och hör vad de som bor i området tänker om föroreningarna. Foto: Hannes Forssell/SVT

Här är luften lika förorenad som i centrala Stockholm – så ska Hedemora bli av med partiklarna

Uppdaterad
Publicerad

Gussarvsgatan i Hedemora har stundtals lika höga partikelhalter som Sveavägen i centrala Stockholm. Det framgår av Naturvårdsverkets statistik. Nu kräver myndigheten att kommunen tar fram en åtgärdsplan för att få ner halterna.

– Vi har försökt hantera det, men ser att vi måste gå in med ännu mer åtgärder, säger Therese Gunnars tf förvaltningschef på Hedemora kommun.

Grövre partiklar är problemet

Det handlar om grövre partiklar som överstiger gränsvärdena. Mätningarna som pågått sedan 2019 visar på bitvis höga halter längs Gussarvsgatan, som kantas av bostäder in mot Hedemora centrum. Sett till årsmedelvärdet så är halterna vissa år högre än de som uppmätts på Sveavägen i Stockholm.

Problemen är som störst mellan mars och maj och beror dels på partiklar som rivs upp av bilar, men också hanteringen av grus som använts för halkbekämpning.

Varje år mäts luften i runt 50 tätorter. Hedemora kommun är en av åtta kommuner i Sverige som nu ålagts av Naturvårdsverket att ta fram en åtgärdsplan för att få bukt med luftföroreningar.

Gjorts försök

Det har redan gjorts försök att få ner nivåerna genom att byta till grövre grus vid halkbekämpning, ny asfaltsbeläggning, och våtsopa gatorna. Men det har inte gett tillräckliga resultat.

– Vi tittar på hur andra kommuner gör nu. Det kan behövas en annan typ av halkbekämpning, vi kanske kan leda om trafiken på något sätt, säger Therese Gunnars.

Boende i området som SVT Nyheter Dalarna pratar med har dock inte tänkt på att luften skulle vara dålig.

– Jag har inte märkt någonting, säger Alaa Khlil, som bor vid vägen.

Hedemora kommun ska presentera en åtgärdsplan senast 29 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.