Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Behöver inte vara så mycket trafik” – Bertil Forsberg, expert på hälsoproblem kopplade till luftföroreningar, beskriver hur grövre partiklar i luften kan påverka hälsan. Foto: Hannes Forssell

Lista: Så påverkar grova partiklar i luften hälsan

Uppdaterad
Publicerad

Det räcker med att utsättas en kortare tid för höga halter av partiklar för att det ska påverka hälsan. Det säger Bertil Forsberg, expert på hur luftföroreningar påverkar hälsan.

Enligt gränserna som satts i den så kallade miljökonsekvensnormen så tillåts en viss nivå av partiklar under ett visst antal dygn per år. I Hedemora överskreds gränsen när det gäller grova partiklar, så kallade PM10, under 43 dagar 2022, 35 dagar är tillåtna.

Men det räcker med att utsättas en kortare tid för att det ska påverka kroppen enligt Bertil Forsberg, professor vid Umeå universitet och expert på hälsoproblem orsakade av luftföroreningar.

Påverkar inflammationer

Studier som han gjort har bland annat visat att inflammationsnivån i utandningsluft hos skolbarn påverkades efter dygn med mycket vägdamm i luften.

– Förekomsten av inflammation ökar efter dygn med höga halter av partiklar av typen PM10, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.