Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överläkaren Martin Tondel som menar att känsliga grupper kan få akuta besvär vid till exempel cruisingar. Foto: SVT

Hur farlig är luften i närheten av en cruising? Överläkaren reder ut

Uppdaterad
Publicerad

Alla som varit i Rättvik under Classic Car Week har nog upplevt en stark lukt av avgaser. Men hur farligt är det egentligen att andas in? Överläkaren reder ut.

– Det kan bli akuta och allvarliga effekter för känsliga grupper, säger Martin Tondel, överläkare på arbets- och miljömedicin på Akademiska sjukhuset.

Exakt hur dålig luften blir i Rättvik är omöjligt att säga eftersom man i nuläget inte gör några mätningar, men enligt Martin Tondel kan man anta att det blir förhöjda värden av kväveoxider, kolväten och kolmonoxid denna vecka.

Kan bli akuta problem

För personer som tillhör känsliga grupper, till exempel barn eller personer med hjärtproblem, kan det uppstå akuta problem och andningsbesvär vid inandning av för mycket luftföroreningar. Men att andas in under en kort period är mest troligt inte farligt på lång sikt.

– Om man talar om ett sådant här cruisingevent så är det sannolikt hög exponering under ganska kort tid, men för de som vistas där har det troligen ingen långsiktig effekt.

”Borde göra mätningar”

Tycker du man borde göra mätningar i Rättvik en sådan här vecka?

– Ja, om man ska göra en bättre riskbedömningar en den generella jag kan göra, så borde man göra mätningar. Då tänker jag att man borde göra tester utmed en gata där man har cruising för att identifiera där man kan riskera högst exponeringsnivåer.

Hör överläkaren Martin Tondel svara på tre frågor om luftföroreningar i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Classic Car week

Mer i ämnet