Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk som springer sticker ut väldigt mycket i en folksamling” – hör fjärrpiloten berätta om hur det är att flyga drönare på CCW. Foto: SVT

Slagsmål och burnouts – så kan polisen upptäcka brott med hjälp av drönare i Rättvik

Uppdaterad
Publicerad

En del av polisarbetet under Classic Car Week i Rättvik är att arbeta från luften – med drönare. Under kvällar och nätter ska drönaren kunna dokumentera allt från fylleslagsmål till burnouts.

– Vi har zoom i kameran så vi kan få ansiktsbilder på personer som begår brott och stör ordningen. Det blir utmärkta bevis vid en rättegång, säger Alexander Lidholm, fjärrpilot i Polisregion Bergslagen.

Polisen inrättar ett särskilt flygområde under CCW för att kunna flyga närmare människor och bilar än man normalt får göra med drönare. Det markeras genom speciell skyltning i de områden polisdrönaren ska bevaka.

– Vi har både belysning och mörkerkamera så vi kommer kunna jobba även när det är mörkt, säger Alexander Lidholm.

Classic Car week

Han berättar att det inte bara är han som kan se bilderna utan de länkas direkt till polisens lokala ledningscentral så att polispersonal direkt kan dirigeras dit de behövs som bäst.

Med drönarbevakningen hoppas polisen därför kunna upptäcka och stävja fler av de problem som uppstår nattetid under bilveckan.

– Det används inte mot allmänheten generellt utan när brott begås eller i övervakande syfte. Så det missbrukas absolut inte utan vi använder det med stor försiktighet, säger Stefan Lund som är stationsbefäl hos polisen.

Fotnot: Burnout är när en bil spinner med däcken mot gatan så att det börjar ryka av värmen som bildas.

I klippet: Följ med upp i luften och se Rättvik från ovan och när Alexander Lidholm flyger drönaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Classic Car week

Mer i ämnet