Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur maskinen, som ska mäta om det finns otillåten fluor på skidorna, fungerar. Foto: SVT

Här är maskinen som ska avslöja fluorfuskare under Vasaloppsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i år gäller förbud mot fluorvallor i samtliga lopp under Vasaloppsveckan. Tester kommer att ske med maskiner som redan nu finns redo på plats.

– Vi kommer att ha flera maskiner för att genomföra tester både i start och mål, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

På fredag invigs årets Vasaloppsvecka. Förra året var 52 000 personer anmälda till något av loppen under veckan.

De som anmäler sig i år och som vallar själv behöver ha koll på vad man har under skidorna, det gäller både elitåkare och motionärer.

Vasaloppet

Slumpvisa tester av skidor

Årets Vasaloppsvecka är den första som anordnas efter att Internationella Skidförbundet, FIS, införde totalförbud mot fluorvallor.

– Man kan själv få hjälp att mäta om det är fluor kvar på skidan innan start. Men vi kommer att genomföra slumpvisa tester och alla toppåkare kommer att testas efter mål, säger Tommy Höglund.

Straffas med diskvalificering

Om fluor upptäcks på någon skida är grunden att elitskidåkare diskas och motionärer får ingen tid för loppet men de får tillgodoräkna sig loppet.

– I slutändan är det tävlingsjuryn som bestämmer vilken bestraffning det blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet