Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har hittat varandra sakpolitiskt och vi har faktiskt också haft ganska roligt ihop” – hör Elin Norén (S) och de tre andra politikerna i den nya konstellationen i regionen.

Maktskifte i regionen – S, C, KD och DSP tar över

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Dalarnas sjukvårdsparti kommer att styra Region Dalarna den kommande mandatperioden.

– Det kommer att bli ett mittensamarbete, säger Elin Norén (S) och poängterar att man hoppas bidra till ett stabilt och hållbart styre.

De kommer att kalla sig för ”Samling för Dalarna”, berättar de fyra partierna under en pressträff på fredagen.

Regionvalet 2022 Dalarna

Klar majoritet

S, C, KD och DSP får tillsammans 47 av regionfullmäktiges 83 mandat.

– Vi har en bred och stor majoritet och det känns bra inför framtiden, säger Elin Norén (S).

De senaste fyra åren har Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Dalarnas sjukvårdsparti styrt regionen.

När de tog över makten 2018 hade Socialdemokraterna styrt landstinget i över 90 år i olika samarbeten. Nu tar alltså S tillbaka makten och kommer att leda regionen i en ny konstellation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet