Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Elin Norén (S) berättar om hur man vill göra sjuksköterskeyrket mer attraktivt – men också om hur nya hyrpersonal-avtalet fungerar. Foto: SVT

Så vill Region Dalarna lösa sjuksköterskebristen – ”Gör löneanalys”

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna kan behöva köpa hyrläkare och hyrsjuksköterskor för cirka en miljard kronor de kommande fyra åren. På måndagen godkände regionstyrelsen en upphandling av hyrpersonal. Samtidigt ser man över villkoren för sjuksköterskor i verksamheten.

Regionen behöver ett avtal eftersom den gemensamma nationella upphandlingen för alla regioner är pausad. När den nationella upphandlingen är på plats kommer regionens avtal att sägas upp.

Vill lösa sjuksköterskebristen

Samtidigt arbetar ledningen med att hitta åtgärder för att lösa sjuksköterskebristen som bland annat har lett till operationsstopp av icke akuta operationer under hösten. Sedan någon månad tillbaka erbjuds sköterskor som gör extrapass en tillfällig bonus. Den fortsätter en bit in i december, och framöver krävs fler lösningar.

– Förändrad helgtjänstgöring och löneanalys, är exempel som regionstyrelsens ordförande Elin Norén (S) ger på hur ledningen nu jobbar för att förbättra sjuksköterskebemanningen.

I klippet berättar Elin Norén mer om hur man vill göra sjuksköterskeyrket mer attraktivt i regionen och hur den nya hyrpersonal-avtalet fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet