Här byggs brödugnarna upp igen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen lades den första symboliska stenen till de nya vedeldade bakugnarna i Stora Skedvi i Vikabröds gamla lokaler.

Det ska bli fyra nya ugnar som, om allt går som det ska, beräknas stå klara om tre till fyra veckor.

Säters kommunalråd Abbe Ronsten (S) invigde de nya ugnarna.

Dalarna – Vikabröd

– Brödtillverkningen är viktig för kommunen och för orten Stora Skedvi. Dels är det en viktig näring att man jobbar med närproducerat mat och dessutom handlar det om arbetstillfällen, sa han vid invigningen.

Vad gäller arbetstillfällen kommer de fyra nya ugnarna i Stora Skedvi till en början att leda till fyra nya bagartjänster. På sikt räknar man med att det kommer att handla om tio bagare.

Många har skänkt pengar

Sedan det blev känt att Vikabröd skulle läggas ner startade en insamling för att rädda kvar brödbakningen i Stora Skedvi. Över 700 personer runt om i landet har varit med i insamlingen som har resulterat i 600.000 kronor.

Dessutom har ett antal företag i Dalarna gått in och hjälpt till. De kommer nu att göra gratisarbeten under uppbyggnaden av verksamheten.

Det är nu ungefär ett år sedan som Leksandsbröd rev ner ugnarna som fanns i lokalerna. Detta gjordes trots att företaget Prioleva som nu ska tillverka brödet hade framfört att de ville ta över ugnarna. Det företag som nu murar upp ugnarna igen är detsamma som för ett år sedan rev ner dem.

Brödet byter namn

Det nya brödet som ska tillverkas i Stora Skedvi kommer inte att heta Vikabröd, eftersom det namnet nu ägs av Leksandsbröd. Brödet kommer istället att heta Skedvibröd och det kommer att säljas runt om i landet.

– Det gensvar vi fått gör att vi kommer sälja det till butiker runt om i hela landet., säger Anders Åkerberg som är en av ägarna till Prioleva.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vikabröd

Mer i ämnet