Här demonstrerar Bensinupproret i Borlänge

Publicerad

Runt om i landet har folk tröttat på höga bensinpriser. På facebook har Bensinupproret 2.0 samlat över 600 000 följare. I helgen har det gjorts uppror även här i Dalarna.

Ett 20-tal personer samlades i Borlänge i lördags för att köra genom stan för att tutande visa sitt missnöje mot bränsleskatterna.

– Jag måste använda bilen. Om jag ska åka kollektivt tvingas min son vara på dagis i 12 timmar, säger Jonna Vesa, samordrare för Bensinupproret 2.0 i Borlänge som förklaring till varför hon protesterar.

Enligt globalpetrolprices.com har bensinpriset i Sverige haft ett medelvärde på 16 kronor och tio öre under perioden mars till juni i år. Toppnoteringen var 16.94 kronor per liter, den 27 maj. Medelvärdet i världen har under samma period legat på 14 kronor och 25 öre.

25 länder har högre bensinpriser än Sverige

Idag är bensinpriset lägre igen. Men det räcker inte för Jonna.

– Vi vill ha bort bränsleskatten, och den har inte sjunkit, förklarar Jonna.

Enligt globalpetrolprices.com har 25 länder i världen högre bensinpriser än Sverige. Däribland både Norge och Danmark. Dyrast är det i Hongkong i Kina.

I klippet ser du protesterna och hör hur Jonna Vesa tycker att man ska göra för att minska utsläppen istället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer