Här finns flest unga brottslingar i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

SVT har kartlagt ungdomsbrottsligheten i landet. I undersökningen finns siffror för hur stor andel unga som dömts för brott i olika län, kommuner och stadsdelar.

Hög andel kriminella unga är inte främst ett storstadsproblem, det visar SVT:s kartläggning av ungdomsbrottsligheten i landet. De flesta områden med hög andel ungdomsbrottslingar ligger tvärtom utanför storstäderna. Med SVT:s unika karta kan du se hur det ser ut just där du bor.

I Gävle, som är en av de kommuner som kartlagts, så är det områdena Brynäs, Nordost, Sätra och Åbyggeby/Stigslund som har störst andel brottsdömda ungdomar.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Om man ser till Gävleborgs kommuner ligger Hudiksvall sämst till, där är 8 procent av ungdomarna mellan 15 och 19 år dömda för något brott. I Gävle är siffran 7 procent, och här märks skillnader mellan stadsdelarna.

Här kan du se hur stor andel dömda unga som finns i alla Gävles stadsdelar.

Kartan har har fyra färger för att visa på andelen dömda unga i ett visst område.

Grön: 0-5 procent dömda unga i området

Gul: 5-8 procent

Röd: Över 8 procent

Grå: Det totala antalet unga är för få för att kunna göra en rättvis uträkning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Mer i ämnet