Här förbereder de sig för den stora olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår årets största krisberedskapsövning i Sverige här i Dalarna.

Det är bland annat frivilliga flygkåren som tillsammans med en rad myndigheter övar på kris och katastroflägen med Mora flygplats som utgångspunkt.

– Vi är nästan 100 personer som är på plats, berättar Tommy Wirén, övningsledare för RSU, Sveriges största samverkansövning mellan civila myndigheter och frivilligorganisationer.

Med 16 flygplan, 32 piloter, en rad bandvagnar och andra fordon så övas nu färdigheterna i spåret av en fiktiv storm och medföljande oväder.

– Jag har just varit ute och kollat vattennivåerna kring Falun, Svärdsjö och Enviken och länkat ner bilder till länsstyrelsen, så att de kan få se aktuella nivåer, säger Folke Dahlberg, pilot från Mora.

Realistiskt uppdrag

Det är ett uppdrag som är både realistiskt och relevant i nuläget, när många områden i Dalarna drabbats av vårfloden. Men övningen omfattar många fler scenarion. Det kan också handla om att inventera skadade kraftledningar och undsätta människor i nöd.

– Det här är viktigt att träna på för att vara beredd när den stora olyckan kommer. Då gäller det att ha jobbat upp kontakter och samverkan mellan myndigheter och de olika frivilligorganisationerna så att det går snabbt att sätta in en stor insats, säger Tommy Wirén.

Letat efter störtat flygplan

Deltagarna från frivilligkårerna ställer upp ideellt och får alltså inget betalt. Men övningen är uppskattad. Piloten Eiwy Isaksen har just landat efter ett uppdrag där hon letat efter ett flygplan som gått ner. Hon berättar att det känns bra att göra en samhällsinsats och att övningarna ger henne mycket som pilot.

– Det är en utmaning. Vi ska flyga på ganska låg höjd, och det svåraste man kan göra är att flyga lågt och sakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.