Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad som fanns i den hemliga lådan som församlingen i Älvdalen öppnat efter 100 år, och vad de lägger i den nya lådan som inte får öppnas förrän 2124. Foto: Sofie Lind/SVT

Här fylls en ny hemlig låda i kyrkan i Älvdalen – får öppnas först om 100 år

Publicerad

I Älvdalens församling fylls en hemlig låda för framtida generationer. Den får inte öppnas förrän tidigast år 2124. Idén fick församlingen efter att ha själva öppnat en hemlig låda som skruvades igen på 1920-talet.

Det var förra året som en hemlig låda öppnades efter att ha varit förseglad i runt 100 år. På trälocket stod det uttryckligen att den inte fick öppnas förrän år 2023.

Fonder återfanns

Utöver det som låg i lådan hade dåvarande kyrkoherde låtit starta tre fonder för behövande – fonder som visade sig fortfarande finnas kvar. I lådan fanns också ett kuvert slutet med sigill med instruktioner till nuvarande kyrkoherde.

– Han skriver ”Käre broder i Kristus” – han kunde nog inte tänka sig att att det var en kvinna som var kyrkoherde 100 år senare. Men jag kan känna det han skrev till mig, där han uppmanar mig och församlingen att fortsätta vara en stadig punkt i Älvdalen, säger Karolina Pernling.

Det är nämligen hon som är församlingens kyrkoherde idag.

– Han har också skrivit att om något i lådan har ett värde så ska vi sälja det och upprätta en fond till att hjälpa människor i behov av bistånd.

Se mer i videon om vad som fanns i den hemliga lådan – och även vad som stoppas ner i den nya som förseglas senare i år och inte öppnas förrän år 2124.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.