Foto: Björn Rehnström

Nu ska världsberömt datorspel göras på älvdalska

Uppdaterad
Publicerad

Nu introduceras språket älvdalska i datavärlden. Syftet är att hålla språket vid liv och även ge barn ett enkelt sätt att lära sig älvdalska. Nu vill initiativtagarna ha hjälp att bygga Älvdalen.

Älvdalens kyrkby med omgivningar byggs nu upp i det världskända spelet Minecraft och all text och tal blir på älvdalska.

Nästa höst kan bygget vara färdigt, om allt går som det ska.  

Älvdalska

– Vi vill hjälpa till att rädda språket , säger initiativtagaren Christopher Pennington som tillsammans med sin fru Emilia Stjernfelt står bakom projektet.

Ett roligt sätt att lära sig språk

Christopher Pennington och Emilia Stjernfelt bor nu på Åland men upptäckte älvdalskan redan när de bodde i Tennessee respektive Stockholm.

De båda spelade ofta datorspelet minecraft och då dök tanken upp om att använda just minecraft för att hjälpa älvdalskan att överleva.

I datorspelet Minecraft kan du bygga världar i ett oändligt universum och nu byggs alltså Älvdalen upp. Foto: Björn Rehnström

– Vi vill göra det intressant och roligt för barn att lära sig älvdalsk grammatik, områdets historia och kultur genom att använda ett medel som barnen redan känner till – miljontals barn över hela världen spelar Minecraft, säger Emilia.

Detaljerat bygge

 I somras besökte Christopher och Emilia Älvdalen och deltog i årets Sommarkurs i älvdalska och fick lära sig mer om Älvdalen och om språket.  Nu pågår arbetet med äventyrsvärlden i Minecraft på heltid.

Kyrkan är redan nu byggd och i ett första skede ska hela Kyrkbyn byggas upp så detaljerat som möjligt. Senare hoppas man kunna bygga upp även de omgivande byarna i Älvdalens socken.

Kyrkan i minecraftformat är redan nu färdigbyggd. På bilden är dock enbart tornet färdigbyggt. Foto: Björn Rehnström

– Den färdiga produkten kommer att vara en fil som vem som helst kan ladda ned, berättar de.

Uppmuntrar spelare att hjälpa till

Christopher och Emilia säger också att de behöver stor hjälp med byggandet och säger att alla som tycker om att bygga i Minecraft är välkomna att hjälpa till.

– Gå in på biwårå.nu och fyll i ansökan där så återkommer vi till dig, säger Emilia.

LÄS MER: Älvdalskan erkänt som språk

Det här är älvdalska

Älvdalska är ett språk som talas och används i Älvdalens socken, norra Dalarna. Det har länge ansetts som en dialekt av svenska, men har på senare tid accepterats som ett självständigt språk av allt fler lingvister runt om i världen. 

Det finns cirka 3 000 personer som  talar älvdalska och numera finns böcker och tidningar tryckta på älvdalska, liksom musik och en musikal som framförts på älvdalska. Det finns också en 600-sidor tjock grammatik och en ordbok med 21 000 ord, fraser och uttryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älvdalska

Mer i ämnet