Älvdalskan erkänt som språk

Uppdaterad
Publicerad

Länge har älvdalingarna och språkvetare kämpat för att älvdalskan ska klassas som ett eget språk – nu har det äntligen fått sitt erkännande.

Älvdalskan är ett språk, inte en dialekt. Det är den internationella organisationen SIL International, med säte i USA som har gett sitt godkännande. Organisationen är en helt opolitisk organisation, driven av språkvetare som styr kategoriseringen av språk i världen.

Markering mot svenska myndigheter

Den svenska regeringen har inte godkänt älvdalskan som ett språk, rent politiskt. Men ett internationella beslutet som det här kan få en stor betydelse för ett kommande erkännande. Något som Henrik Rosenkvist, docent i Nordiska språk vid Göteborgs universitet hoppas mycket på.

– Enteli! Ljuotruoli!Jag är personligen jätteglad. Det är första gången som älvdalskan får ett stöd utanför kommunen, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

Lyssna på älvdalska

Han har själv forskat och engagerat sig mycket i älvdalskan och har länge tyckt att regeringen borde ge den språkstatus han har själv forskat och engagerat sig mycket i älvdalskan och har länge tyckt att regeringen borde ge den språkstatus.

– Sveriges regering har inte gjort något överhuvudtaget. Det har legat tre motioner i riksdagen om att älvdalska ska ges ett erkännande, men ingenting har hänt.

Sverige har skrivit under Europeiska minoritetsspråk konvention, och där menar Henrik Rosenkvist att älvdalskan uppfyller alla kriterier.

– Nu tror och hoppas jag på är att det blir en stark opinion och att även Sveriges regering erkänner älvdalska.

Läs även om förskolan där det enbart pratas älvdalska

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.