I datorspelet Minecraft kan du bygga världar i ett oändligt universum och nu byggs alltså Älvdalen upp. Foto: Björn RehnströmVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nu börjar översättningen av Minecraft till älvdalska

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Christopher Pennington fått tillstånd från Microsoft att översätta spelet Minecraft till älvdalska – och redan nu har flera anmält sig som frivilliga att hjälpa till med översättningen.

Det var förra året som Christopher Pennington tillsammans med Emilia Stjernfelt startade projektet. De började med att bygga upp Älvdalen i Minecraft men fick sedan pausa arbetet i väntan på tillstånd från Microsoft. Nu har det alltså kommit och de har även fått tillstånd att översätta spelet till älvdalska.

– När översättningen är klar och godkänd av Ulum Dalska så kan vem som helst i hela världen spela Minecraft på älvdalska. Det här är ett väldigt stort steg mot att barnen ska kunna använda Minecraft för att lära sig älvdalska, säger Christopher.

16 000 rader text

I ett inlägg på facebook söker nu Christopher personer som kan hjälpa till med översättningen av de 16 000 rader med text som det handlar om. Joakim Andersson i Mora är en av dem som redan nu har anmält sig.

–  Jag hade redan påbörjat ett sådant projekt och översatt omkring 800 rader, som jag nu skickar över till dem, berättar han.

Älvdalska är ett språk som talas och används i Älvdalens socken, norra Dalarna.

Det finns cirka 3 000 personer som talar älvdalska och numera finns böcker och tidningar tryckta på älvdalska, liksom musik och en musikal som framförts på älvdalska. Det finns också en 600-sidor tjock grammatik och en ordbok med 21 000 ord, fraser och uttryck. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer