Många har deltagit i tarmcancerscreeningen i Dalarna – överläkaren: ”Har gått över förväntan”

Uppdaterad
Publicerad

Under våren startade Region Dalarna provtagning i stor skala, så kallad screening, för att kunna upptäcka tarmcancer. En provtagning som förväntas rädda flera liv om året. Hittills har fler än väntat skickat in sina prover.

De som deltar får lämna ett avföringprov och om blod upptäcks i det kallas de till koloskopi, en kameraundersökning, i Falun, Mora eller Avesta.

– Ungefär 70 procent har skickat in vilket är ett mål vi trodde vi skulle nå först om några år, säger Daniel Sjöberg som är överläkare och samordnare för tarmcancerscreeningen.

Region Dalarna

Fler än väntat har deltagit

Med det är Region Dalarna uppe i samma nivåer som Region Stockholm och Gotland som haft sådan här screening i över 10 år.

– Men man kan alltid nå högre och titta närmare på vissa grupper, till exempel utlandsfödda, som kanske har svårt att ta till sig informationen som i dag är på svenska.

Fler årskullar nästa år

I år är det endast de som är 60 år som fått delta i screeningen men den kommer under de närmaste åren att inkludera fler åldersgrupper.

– De långsiktiga resultaten kommer att dröja lite innan vi ser vilket genomslag det får när det gäller dödligheten i tjock- och ändtarmscancer.

Genom den här screeningen räknar man med att rädda 15 liv per år i Dalarna och att ytterligare ett stort antal får en mycket lindrigare sjukdom och därmed behöver mindre behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet