Här har eleverna en egen hälsocoach

Publicerad

Kan individuella hälsosamtal och hälsomål göra att man mår bättre? Ja det hoppas många av eleverna på Åvestadalsskolan i Krylbo.

Att prata om kroppsideal, relationer och få tips om bra kost och annat som får dig att må bra. Ja, det är vad alla åttondeklassare på Åvestadalsskolan gör regelbundet den här hösten.

Flickorna mindre nöjda

Studenter på Högskolan Dalarna coachar eleverna och det är andra terminen projektet genomförs -  och det ser ut att behövas. En enkät bland eleverna visar bland annat att flickorna i åttan är markant mindre nöjda med sig själva än pojkarna. Både pojkar och flickor är dåliga på att äta frukost och att flickor är sämre på att äta lunch i skolan.

Gör skillnad

Och för många av de elever som SVT Dalarna träffar på skolan har projektet gjort skillnad. En av dem är Maryam Al-Shareefi som haft personligt hälsosamtal och vars mål är att dricka mer vatten under skoltid:

– Det har fungerat bra för mig. Jag tycker att det är jättebra att få råd och att man får det helt gratis via skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.