Här kördes Vasaloppet i 40 minusgrader

Uppdaterad
Publicerad

För 30 år sedan kördes det kallaste Vasaloppet genom tiderna. I vissa delar av spåret närmade sig temperaturen 40 minusgrader.

Första söndagen i mars år 1987 var temperaturen i Berga by i Sälen 30 minusgrader precis innan starten skulle gå. SVT:s reporter Sven Plex Petersson rapporterade att startfältet aldrig varit så tomt och öde. De kring 9.000 åkarna stod kring eldar, satt i bilar och bussar in i det sista innan starten denna söndag.

Och många funderade på om det verkligen skulle bli något Vasalopp.

– Vi åkte dit på vinst och förlust för att kolla om det blev något. Det var så kallt så man tänkte att det måste finnas någon gräns för vad de törs släppa ut folk i, säger Sven-Erik Danielsson från Dala Järna som var aktiv i täten under det rekordkalla loppet för 30 år sedan.

Över 1.000 åkare bröt loppet

Under den rejält kalla köldvasan kröp termometern ner emot 40 minusgrader på vissa platser i spåret.

– Jag minns när man kom utför backarna från Mångsbodarna och kläderna hade frusit så det bara brakade när man reste sig från fartställningen. Det hade blivit is av alltihop, berättar Danielsson.

Drygt 8.000 åkare gick i mål den kalla dagen. Först i mål blev Anders Larsson från Bondsjöhöjden och bästa dam blev IFK Moras Åsa Matsson.

Hör Plex Peterssons referat från det rekordkalla loppet och åkarnas egna berättelser efter loppet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppsveckan 2017

Mer i ämnet