Foto: Bengterik Busk/SVT

Flera diskades i Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att totalt 17 skidåkare diskvalificerades under söndagens Vasalopp – det 93:e i ordningen – är Vasaloppets vd nöjd med arrangemanget.

På söndagen avgjordes Vasaloppet och vinterveckan 2017 är över. Eva-Lena Frick, Vasaloppets vd är mycket nöjd när hon sammanfattar veckan.

– Det har varit en väldigt bra vintervecka. Förhållandena har vart fina och den nya nedskräpningsregeln är vi mycket nöjda med, säger hon.

Den nya regeln om nedskräpning i spåret presenterades i mitten av januari. Den innebär att den deltagare som kastar skräp utanför papperskorgar och skräpzoner i spåret en får en kvart i tidstillägg som straff. Enligt Frick har regeln följt väldigt bra. 90 procent av nedskräpningen är helt borta, säger hon.

Flera deltagare diskades

Men flera deltagare har straffats för andra felsteg. 16 personer diskvalificerades under söndagens Vasalopp på grund av fel teknik, alltså att man använde skejtstil i stället för den klassiska stilen som gäller i Vasaloppet. En deltagare, norrmannen Johan Kjölstad som var en av de som gjorde upp i slutstriden diskvalificerades också. Norrmannen ska ha gjort sig skyldig till obstruktion, att han avsiktligt hindrat en annan åkare på upploppet.

Nattvasan en positiv upplevelse

Det nya loppet Nattvasan blev även det en succé enligt Eva-Lena Frick.

– Det jag har hört från åkarna är att det var en mycket positiv, härlig upplevelse, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppsveckan 2017

Mer i ämnet