Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med upp till rymdstationen där astronauten Marcus Wandt svarar på frågor – här med hjälp av svävande vatten. Foto: Marcus Wandt ESA

Här ringer eleverna till rymden – ställer frågor till Marcus Wandt

Uppdaterad
Publicerad

Den 18 januari sköts den svenske astronauten Marcus Wandt upp i rymden. Idag fick 14 barn och unga koppla upp sig mot rymdstationen för att ställa frågor till honom via ett videosamtal.

200 skolelever från olika delar av landet, Dalarna, Halland, Södermanland, Stockholm, Skåne, Västra Götaland och Örebro, har rest till Stockholm för att ringa till rymden. Långt där ute svarade astronauten Marcus Wandt på elevernas frågor. Han befinner sig på den internationella rymdstationen ISS och forskar.

Fick äta rymdmat

Eleverna fick också ta del av olika rymdaktiviteter på Tekniska museet. Bland annat fick de testa att äta rymdmat, göra raketbyggen och träna i tyngdlöst tillstånd. Det är ESERO Sverige (KTH och Rymdstyrelsen bland annat) som ligger bakom projektet.

I klippet: Astronauten svarar på frågor som handlar om mat i rymden och hur det ser ut när is smälter där uppe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.