Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spacex Dragon 2 har genomfört en lyckad dockning mot ISS och astronauterna har klivit ombord på rymdstationen. Hör den svenske astronautens hälsning här. Foto: Nasa

Svenske astronauten Marcus Wandt är ombord – välkomstkramar på ISS

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Marcus Wandt har anlänt till den internationella rymdstationen ISS.

De fyra astronauterna från rymdfarkosten Dragon välkomnades med kramar från kollegorna på ISS.

– Det är en fantastiskt känsla, säger Marcus Wandt från rymdstationen.

Dockningen med rymdstationen bekräftades som lyckad av Space X klockan 11.42 på lördagen. Hela dockningsprocessen var dock inte klar förrän omkring 15 minuter senare.

-Besättningen har formellt dockat till ISS. Dockningsprocessen är genomförd, säger Gary Jordan på Johnson Space Center i Nasa, Houston, i direktsändningen från arrangören Axiom Space.

Drygt en timme senare öppnades luckan in till ISS och rymdfararna från Dragon kunde välkomnas av de sju väntande kollegorna från Japan, Danmark, USA och Ryssland som sedan tidigare bemannar rymdstationen.

– Uppskjutningen var en resa. Jag har aldrig varit med om något liknande förut, säger Marcus.

Direktsändningen från arrangören Axiom Space visade Marcus Wandt glida ut allra först från Dragon med ett brett leende. Han möttes av kramar och handslag från ISS-kollegorna.

– Så otroligt stolt över att få representera Sverige och Europa häruppe, säger han.

Nu väntar experiment

Nu väntar två veckor med över 80 timmars forskningsarbete för Marcus Wandt. Det säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen, i ett pressmeddelande:

”Genom att göra experiment i mikrogravition kan Marcus och hans kollegor tänja på kunskapens gränser och göra upptäckter som kan vara till stor nytta för oss på jorden”.

ISS befann sig på andra sidan jordklotet när Dragon sköts upp med raketen Falcon 9 i torsdags kväll från Kennedy Space Center i Florida, USA. Dragon har sedan dess närmat sig rymdstationen och kunde efter omkring 36 timmars rymdfärd placera sig i position för att docka med ISS under lördagsförmiddagen.

Dockning är ett kritiskt moment, men som sällan krånglar, sade Sven Grahn, senior rymdforskare vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm, inför uppskjutningen

Se hela SVT:s sändning om dockningen här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Wandt har skjutits upp i rymden – hör hans första ord från Spacex Dragon 2. Foto: Nasa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.