Längst ner i källaren vid Falu lasarett finns delar av Region Dalarnas nya egna lager av skyddsutrustning. Foto: Lisa Linder Lindberg/SVT

Här rustar Region Dalarna för nästa coronakris – i nytt skyddslager

Publicerad

Längst ner i källaren vid Falu lasarett finns delar av Region Dalarnas nya egna lager av skyddsutrustning.

– Vi har nu byggt upp ett lager, så det räcker upp till tre månader, säger Fredrik Olérs, processägare logistik vid Region Dalarna.

I våras, i början av coronapandemin, tog skyddsutrustning snabbt slut och det blev stor brist runtom i Dalarna och i världen, då det inte fanns tillräckligt med material.

– Vi har samlat på oss skyddsutrustning under sommaren. Så vi är inte oroliga just nu för det ser bra ut, säger Fredrik Olérs, processägare logistik vid Region Dalarna.

Coronaviruset i Dalarna

Regionen utreder om de ska bygga upp ett större beredskapslager som ska innehålla provtagningsmateriel, läkemedel och annat vårdmaterial. Region Dalarna samarbetar med regionerna i Sörmland, Västmanland, Örebro och Uppsala där de gemensamt köper och fördelar material.

– Vi har ett bra samarbete där vi fördelar ut skyddsmaterial mellan oss fem regioner, säger Fredrik Olérs.

I klippet: Följ med till det nya skyddslagret – ”Går åt kanske 200 000 munskydd i veckan”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet