Lumturije Geci, Belinda Mattsson och Saranda Krasniqi som jobbar på Åkershems äldreboende i Borlänge vittnar om en tuff tid när smittan kom. Foto: Ann-Louise Julin / SVT

Vårdpersonal i Borlänge: ”Det psykiska kommer efter”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal i Borlänge menar att kommunledningen inte tog pandemisituationen på allvar när smittspridningen var som värst i våras. Det framkommer i de tillbudsrapporter SVT Nyheter Dalarna gått igenom.

– Rädslan sitter kvar. Det är mycket det psykiska som kommer efter, för då körde man bara på. Vi jobbade mycket extra skift för att täcka upp. Nu har det börjat landa hos folk och då kommer det ikapp, säger Belinda Matsson, huvudskyddsombud.

Borlänge har drabbats hårt av pandemin. SVT Nyheter Dalarnas genomgång visar att kommunen har flest anmälda tillbud, klagomål och incidenter kopplade till pandemin i Dalarna.

Coronaviruset i Dalarna

Utreder alla synpunkter

Kritiken handlar bland annat om att personal arbetade utan fri tillgång till skyddsutrustning.

– Vi är tacksamma för alla synpunkter som kommer in och vi utreder alla. I dag har vi ett beredskapslager som kommer att räcka i minst tre månader. Vi har tydliga rutiner och riktlinjer för hur och när skyddsutrustning ska användas. Med de rutiner och riktlinjer som vi har upprättade så vi kan jobba förebyggande utan att hamna i den situationen igen, säger Johanna Munters Olsson, verksamhetschef hälso- och sjukvårdschef.

Tipsa oss

Vi behöver din hjälp i vårt fortsatta granskande arbete. Har du tips om ett missförhållande eller något som inte fungerat under coronapandemin? Lämna din informationen till vår reporter: lisa.linder.lindberg@svt.se eller telefon 023-76 50 10. Du får självklart vara anonym!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet