Carinas pappa dog på äldreboende i Borlänge under rådande besöksförbud – hör henne berätta om sorgen: ”Jag förstod precis, han skulle dö på sitt rum”. Foto: Lisa Linder Lindberg/SVT

Carinas pappa dog på äldreboende i Borlänge: ”Går inte förklara känslan”

Uppdaterad
Publicerad

Carina Gyllentegs pappa dog på ett äldreboende i Borlänge den 13 april. Han testades aldrig för covid-19, men avled troligtvis i sviterna av sjukdomen.

– Det hade kunnat hanteras bättre än det gjorde. Det är under all kritik, säger hon.

Carina Gyllentegs pappa insjuknade med hög feber i början av april. Ingen coronaprovtagning gjordes, men Carina är säker på hennes pappa hade covid-19:  

– Jag fick ha skyddsutrustning på mig när jag satt inne i hans rum och han behandlades som om han hade corona, säger Carina Gyllenteg. 

Coronaviruset i Dalarna

Klagomålen ska utredas

Borlänge kommer utreda alla klagomål och tillsätta en coronautredning för att se över sin hantering av pandeminsituationen.

– Vi är tacksamma för alla synpunkter som kommer in och vi utreder alla. Kommunen kommer anlita en extern utredning så det är den som vi kommer att hänvisa till, säger Johanna Munters Olsson, verksamhetschef hälso- och sjukvård vid Borlänge kommun. 

Carina Gyllenteg tycker Borlänge kommun kunde ha hanterat pandemin bättre:

– Kommunen borde ha insett tidigare hur de skulle ha gjort så att det inte spreds sig som det gjorde, säger Carina Gyllenteg.

Så här gjorde vi kartläggningen

SVT Nyheter Dalarna ville skildra hur de första månaderna av pandemin fungerat i regionen och kommunerna, det positiva men även det som inte fungerat fullt ut.  

Urvalet gjordes genom att vi valde att begränsa oss till att enbart titta på hälso- och sjukvården. Utifrån urvalet begärde vi ut avvikelserapporter från Dalarnas 15 kommuner och regionen från första mars till 25 september i år. Vi valde även att granska alla de klagomål och anmälningar som kommit in till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg.  

Alla dalakommuner har olika system för hur de bokför de anmälda tillbuden, anmälningarna samt klagomålen. Vi har valt att titta närmare på de som är coronarelaterade. Några enstaka kommuner har inte lämnat ut sina tillbud bland annat med hänsyn till att är för tidskrävande.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet