Flera tillbud och klagomål handlade om brist på skyddsutrustning. Finns det skyddsutrustning i Borlänge kommun? Johanna Munters Olsson, verksamhetschef hälso- och sjukvård vid Borlänge kommun, svarar i klippet. Foto: Lisa Linder Lindberg/SVT

Borlänge kommuns hantering av coronapandemin ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge har drabbats hårt av coronapandemin. Nu tillsätter Borlänge kommun en coronautredning för att se över sin hantering av krisen.

Flera anhöriga till äldre som avlidit anklagar Borlänge kommun för att hanteringen av pandemin kan ha lett till dödsfallen, det visar SVT Nyheter Dalarnas genomgång av anmälda tillbud i Borlänge.

– Kommunen kommer anlita en extern utredning så det är den som vi kommer att hänvisa till, säger Johanna Munters Olsson, verksamhetschef hälso- och sjukvård vid Borlänge kommun.  

Coronaviruset i Dalarna

Känner ni att ni kunde gjort annorlunda?

– Det återstår att se. Vi står i ett läge där pandemin är pågående och det är för tidigt att säga vad vi kunnat göra annorlunda, säger Johanna Munters Olsson.

Krav på coronautredning

I somras krävde bland annat Moderaterna i Borlänge en oberoende coronautredning. M ville att en utomstående utredare bland annat skulle ta reda på hur smittan kom in på äldreboenden och hur krisberedskapen kan förbättras.

Borlänge kommuns coronautredning kommer att påbörjas under hösten.

Brist på skyddsutrustning

Flera av de tillbud och klagomål som SVT Nyheter Dalarna tittat närmare på, och som rör Borlänge, handlar om brist på skyddsutrustning, att många boende som insjuknat inte provtogs och att anhöriga inte informeras om vilken vård som getts.

– Vi är tacksamma för alla synpunkter som kommer in och vi utreder synpunkter, säger Johanna Munters Olsson.

Så här gjorde vi kartläggningen

SVT Nyheter Dalarna ville skildra hur de första månaderna av pandemin fungerat i regionen och kommunerna, det positiva men även det som inte fungerat fullt ut.  

Urvalet gjordes genom att vi valde att begränsa oss till att enbart titta på hälso- och sjukvården. Utifrån urvalet begärde vi ut avvikelserapporter från Dalarnas 15 kommuner och regionen från första mars till 25 september i år. Vi valde även att granska alla de klagomål och anmälningar som kommit in till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg.  

Alla dalakommuner har olika system för hur de bokför de anmälda tillbuden, anmälningarna samt klagomålen. Vi har valt att titta närmare på de som är coronarelaterade. Några enstaka kommuner har inte lämnat ut sina tillbud bland annat med hänsyn till att är för tidskrävande.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet