Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sötvattenbiologen om varför 22 mil av den övre delen av Västerdalälven ska renoveras för 100 miljoner kronor. Foto: Patrik Qvicker/SVT

20 mil av Fuluälven restaureras efter timmerflottningen

Uppdaterad
Publicerad

Nu planeras ett jätteprojekt med att restaurera hela den stora Fuluälven efter timmerflottningen där.

En satsning på 100 miljoner kronor under en tioårsperiod.

– Det är det största vattenvårdande projektet vi har gjort i Dalarna, säger Andreas Skarmyr, sötvattenbiolog vid länsstyrelsen i Dalarna.

Runt Fuluälven finns mer än 20 mil strömmande vatten som delvis ”förstördes” i samband med timmerflottningen som upphörde där för mer än 50 år sen.

Övre delen av Västerdalälven

Nu planeras en omfattande ”reparation” av älvsystemet som är den övre delen av Västerdalälvens flöde.

 – Det är fokus på att återställa själva älvfåran och biflöden men även våtmarkerna intill som dikades ut, säger Andreas Skarmyr.

Behöver stöd från EU

Jobbet startar tidigast sommaren 2025, men finansieringen är inte helt klar. Enligt planen handlar det om statliga pengar men främst stöd från EU.

Att det nu planeras för en återuppbyggnad av kraftverket vid Ejforsen som ligger i en sidofåra till Fuluälven, är inget bekymmer för återställningen av vattendraget.

– Det går att göra både och, säger Andreas Skarmyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.