Här stänger snart Telia sitt fasta nät. Foto: SVT, Fredrik Sandberg/TT

Här slutar den fasta telefonen snart att fungera

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort skrotas Telias gamla telefonnät med kopparledning och ersätts med mobilt telefoni. Ett tusental orter runt om i landet drabbas av detta, varav byar i sju dalakommuner är drabbade.

Enligt Expressen kommer nedsläckningen att ske i fyra faser. Vissa av byarna i Faluns-, Leksands-, Smedjebackens- och Älvdalens kommuner kommer att drabbas i maj nästa år.

Slut i maj för Rättvik

Men vissa platser i Malung-Sälens kommun drabbas dock redan i november i år och Vansbro i september. Men i byarna i Rättvik blir det slutligen slut på det fasta nätet nu i slutet av maj.

Det här betyder att den fasta telefonen försvinner och byts ut till en speciell mobil.

Del av större projekt

Det här är en del av Telias teknikskifte som började år 2009 och som påverkar såväl telefoni och bredband. Mycket byts nu till fiber och som ersätter fast telefoni och bredband via telejacket, ADSL, menar Post- och Telestyrelsen, vilket SVT Nyheter berättat om tidigare.

Till exempel har byn Mörkret i Älvdalen just fått en ny bredbandslösning.

Kopparledningar rycks upp

Det handlar om kopparledningar som nu kapas och gamla telestationer som skrotas, enligt Expressen. Rivningsplanen berör sammanlagt 1061 småorter runtom i Sverige. För Telia vill helt enkelt bli av med det gamla glesbygdsnätet och ersätta det med mobilt telefoni.

– Vi kan inte åka ut och reparera gång efter annan. Vi vill garantera kunderna bra driftsäkerhet och bra tjänster, säger Inger Gunterberg på Telias pressavdelning.

Formellt står Telias dotterbolag Skanova som ägare till det gamla nedgrävda kopparnätet och ledningarna i stolparna ute på landsbygden.

Älvdalen: Särnaheden, Lövnäs, Mörkret, Storsätern, Bunkris, Drevdagen, Evertsberg, Nornäs, Storfjäten, Sågliden, Flötningen och Gränjesvålen.

Falun: Vintjärn, Björsberg, Rog, Svartnäs, Bergsgården, Björkboda, Skuggarvet, Bingsjö, Lumsheden och Isala.

Malung: Husvallsgölen, Löten, Tyngsjö, Öjesjön, Avradsberg, Gräsheden, Sörsjön, Östra Näsberget, Andersvikberg och Lisskogsåsen.

Rättvik: Östbjörka, Håven, Dalstuga, Ore Dalbyn, Dalfors, Mårtanberg, Dådran och Finnbacka.

Vansbro: Kroktorp, Tretjärn, Västerfallet, Lindesnäs, Närsjö, Sågen och Vakern.

Smedjebacken: Malingsbo, Viksberg, Finnbo, Kolpebo och Nyfors.

Leksand: Kilen, Rexbo, Rälta och Skeberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer