Fiber populärast – trots snabb mobilsurf

Publicerad

I Älvdalens kommun har det mobila bredbandet förbättrats mest i Dalarna det senaste året. Men trots det väljer nu rekordmånga – också långt utanför tätorterna – att ansluta sig till riktigt bredband via fiber.

En ”digital autobahn” nådde Flötningen i somras. Byn som ligger nästan allra längst bort från tätorter i Dalarna blev en av de första att få heltäckande extremt snabbt fiberbredband.

Och nu följer en lång rad andra byar i Älvdalens kommun efter. Folk har tröttnat på osäkert internet.

– När jag kom hem igår gick det inte att komma ut på nätet och det händer ibland. Jag ringde supporten som sade att de har sålt masten här i byn och det kan ta flera dagar innan vi får tillbaka nätet, säger Anne-Maj Graf i Lövnäs.

Imponeras inte

Som SVT tidigare har berättat är Älvdalen den kommun i Dalarna där det mobila bredbandet förbättrats mest det senaste året.

Men det är ingen här som imponeras av trådlöst internet. Här är det precis som i Flötningen fast fiber genom särskilda föreningar som gäller framöver.

– Det mobila systemet som blir kvar kommer att bli ett viktigt komplement till det fiberfasta nätet vi ska bygga. Då gör vi som vi gjorde förr när byn elektrifierades en gång i tiden. Då fick man göra dagsverken och se till att det blev av, för det var ingen annan som gjorde det, säger Leo Persson i Hållbovallen.

Grannkommun sämst i landet

Älvdalen är en stor kontrast till grannkommunen Malung-Sälen. Sälen var en av de första orterna i landet som fick mobilt bredband via 4G.

De, uppemot 100.000 veckogästerna i Skandinaviens största vintersportort, kan använda ett av landets bästa mobila nät – både när det gäller surf och telefoni.

Men när det gäller fast fiberbredband så är nu Malung-Sälens kommun sämst i Sverige när det gäller andelen hushåll som har riktigt bredband via fiber.

Här finns inte en enda aktiv fiberförening.

Litar inte på mobilt

I Älvdalen finns nu 11 fiberförningar utspridda i byar runt om hela kommun där alla väntas få fast fiber i år.

Här litar man inte på mobila nät som har många begränsningar.

– Fiber ska vara basen för hela kommunikationssystemet, både på landet och i stan, menar Leo Persson.

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet