Foto: TT

Svenskarnas bredband allt snabbare

Uppdaterad
Publicerad

På bara tre år har den genomsnittliga hastigheten för att skicka och ta emot data fördubblats i Sverige.

Det visar en ny rapport av oberoende Bredbandskollen, som bygger på nästan 150 miljoner mätningar.

Av de som har internetuppkopplingar i hemmen är det vanligast med fiber i Västerbotten, Gotland och Kalmar. I Västra Götaland, Blekinge och Jönköping är det däremot inte lika många som kan surfa via fiberkablar.

– Har fiberutbyggnaden kommit långt då är det bra hastigheter. Har man inte fått fiber och måste förlita sig på ADSL eller mobilt bredband då är det ju sämre. Det är det det handlar om, säger Rickard Dahlstrand som är projektledare på Bredbandskollen.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Långsammast via telelinjer

Trögast på nätet är de som har uppkoppling via telefonjacket eller mobilt bredband. Betydligt snabbare är det med fiber och numera går det oftast ännu fortare för de som har internet via kabel-tv-bolagen.

– Man har gått ifrån att vara rätt usla på bredband till att det nu är i samma klass som fiber, förklarar Rickard Dahlstrand.

Segare än förra året

För första gången kan Bredbandskollen även konstatera att vissa har fått sämre dataförbindelser jämfört med förra året och det är på de ställen där man ersätter uppkopplingarna via det fasta telenätet med mobilt bredband.

– Mobilt bredband har så mycket sämre egenskaper. Dels när det gäller hastighet och kapacitet – det är många som delar på samma prestanda. Men också att det förekommer trafiktak så att man inte får surfa hur mycket man vill. Efter några veckor stänger de av det för att man till exempel tittat på för många filmer och det är ju inte okej, tycker Rickard Dahlstrand på Bredbandskollen.

Medelhastighet (Mbit/s) för att ta emot data (län)

 1. Stockholm (84)
 2. Södermanland (81)
 3. Skåne (78)
 4. Örebro (77)
 5. Östergötland (75)
 6. Hela Sverige (73)
 7. Uppsala (71)
 8. Gotland (68)
 9. Västra Götaland (67)
 10. Västerbotten (67)
 11. Värmland (66)
 12. Västmanland (65)
 13. Norrbotten (65)
 14. Gävleborg (61)
 15. Dalarna (61)
 16. Jämtland (60)
 17. Kalmar (58)
 18. Blekinge (57)
 19. Västernorrland (55)
 20. Kronoberg (55)
 21. Halland (55)
 22. Jönköping (52)

Källa: Bredbandskollen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet