82-årige Marcus Gustafsson konstaterar att han inte längre behöver klättra upp på sitt tak för att kunna skicka meddelande. Foto: SVT

Nu slipper Markus, 82, gå upp på taket för att surfa

Uppdaterad
Publicerad

Förra året tvingades 82-årige Markus Gustafsson klättra upp på taket för att kunna skicka meddelande med sin mobil. Men nu har det äntligen blivit ändring.

– Tre staplar! Ja, det är rekord, säger Marcus och tittar på den uppfällda telefonen i handen.

Reportaget om den då 81-årige Markus Gustafsson från Graninge utanför Sollefteå som tvingas klättra upp på sitt tak för att få mobiltäckning har utsetts till SVT:s bästa nyhetsberättande.

Utan mobiltäckning klättrade Markus upp på taket för att se om det fanns några radiovågor alls därute. I den delen av landet där Markus bor rings det nästan exklusivt i det forna televerkets master.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Ökad surfhastighet

Men nu har surfhastigheten på mobiler generellt blivit snabbare runt om i landet. Det visar nya siffror från Bredbandskollen. Och utvecklingen har gått fort – vilket även gynnar Markus.

– Det har blivit väldigt bra och det är tryggt om man skulle råka ut för något, säger Marcus och tittar på den uppfällda telefonen i handen.

– Tre staplar! Ja, det är rekord!

Västernorrland och Gotland i topp

Nu kan han lättare kontakta omvärlden och det är tryggt att mobilen fungerar bättre när han kör bil. Marcus bor i Västernorrland som enligt Bredbandskollens nya undersökning ligger i topp tillsammans med Gotlands län.

De båda länen har, jämfört med förra året och och detta års första kvartalet i år, haft den kraftigaste ökningen på hastigheten på mobilerna när det gäller att ta emot data.

Ökat med 5mbt/s sekund

Och utvecklingen har generellt varit stark i hela landet. Hastigheterna på att ta emot data har ökat med 5 mbt/s under de senaste fyra åren.

Orsaken är att teleoperatörerna storsatsat på 4G nätet som gjort att hastigheterna på mobilerna ha brett ut sig i landet och blivit snabbare. Samtidigt som fler konsumenter skaffar sig nyare telefoner som kopplas upp på 4G nätet.

– I år verkar mobiloperatörerna ha satsat på norra Sverige där hastigheterna gått upp väldigt mycket. Men det betyder ju också att södra Sverige får mindre kärlek, där har utvecklingen inte gått lika fort, säger Rickard Dahlstrand, projektledare Bredbandskollen.

Sämst utveckling i Blekinge

Undersökningen pekar också på att klyftorna ökat mellan länen. Blekinge här till dem som ligger i botten och Sjöbo kommun i Skåne har sämst utveckling av alla.

– Det finns mycket 4G i landet men det behövs på fler platser. Och det måste operatörerna få till, fortsätter Rickard Dahlstrand.

Prisad som bästa nyhetsberättande

SVT Nyheter Västernorrlands inslag om 81-årige Markus prisades som Sveriges bästa nyhetsberättande 2015.

Juryns motivering:

”Klockrent lokalt jobb som beskriver en glesbygdsproblematik på ett enkelt, men ändå genialt sätt. Inslaget präglas av fantastiskt bildberättande, stort nyhetsvärde och en tydlig idé. Det inledande VJ-jobbet är bland det bästa vi sett, berättat med ett stort mått av humor och värme. Mannen på taket går rakt in i tittarnas hjärtan.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet