Foto: SVT

Snabbare bredband men Jönköpings län ligger efter

Uppdaterad
Publicerad

Bredbandet blir allt snabbare i landet men Jönköpings län ligger efter. Enligt en ny rapport från oberoende Bredbandskollen har Jönköpings län sämst utbyggt fibernät i landet och dessutom lägst medelhastighet för att ta emot data.

Att få samhällsinformation och kunna utföra tjänster via datorn blir allt viktigare och på bara tre år har den genomsnittliga hastigheten för att skicka och ta emot data fördubblats.

Men förutsättningarna för detta varierar stort i landet. Bäst och snabbast uppkoppling får man via fibernätet, men enligt rapporten från Bredbandskollen har endast 41 procent av hushållen i Jönköpings län tillgång till fiber, vilket är sämst i landet. Det kan jämföras med Västerbotten där flest, nämligen 75 procent av hushållen, har tillgång till fiber.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– Har man inte fått fiber utan måste förlita sig på ADSL-modem eller mobilt bredband, då är det ju sämre. Och det är ju det som det handlar om här, har fiberutbyggnaden kommit långt, då är det bra hastigheter, säger Rickard Dahlstrand på Bredbandskollen.

Ingen prioriterad fråga

Ingemar Svensson jobbar som bredbandskoordinator på Region Jönköpings län. Hans jobb är att få olika aktörer som kommuner, myndigheter och marknadsaktörer att samverka för att effektivisera bredbandsutbyggnaden.

Ingemar Svensson håller med om att utvecklingen av fiber har gått alldeles för långsamt här.

– De här frågorna kanske inte har varit så prioriterade i detta länet som i andra län tidigare, säger han.

Varför inte?

– Man kanske inte har insett den teknikomvandling som sker i samhället, den ökade digitaliseringen. Vi är väldigt beroende av den här typen av tjänster för företagande och för att vardagslivet ska fungera.

Vad tycker du om det?

– Det är inte alls bra. Vi måste ta krafttag för att rätta till det här.

Fiber åt alla 2025

Minst utbyggt är fibernätet på landsbygden där det är svårare eftersom avstånden mellan fastigheter är längre och grävsträckorna blir mer omfattande. Men regeringens målsättning är att fibernätet ska nå alla, oavsett vart man bor, senast år 2025. 

– Det är den svåra procenten som återstår. I tätorterna har vi hyfsat utbyggt redan, säger Ingemar Svensson.

Kommer Jönköpings län att klara målet?

– Det förutsätter vi att vi gör.

Men vad är det som tar sådan tid?

–  Vi har ganska tröga processer i allt vi företar oss i det offentliga vågar jag påstå ibland, som gör att det är svårt att få stuns i det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet