Här kan du surfa snabbt – men inte ringa

Uppdaterad
Publicerad

Den mobila bredbandstekniken 4G har byggts ut och det går att surfa snabbt i nästan hela Dalarna. Störst förbättring har Älvdalen fått – men att ringa i telefonerna går inte.

De små byarna Lövnäs, Nornäs, Tyrinäs och Hållbovallen i finnmarken i Älvdalens kommun finns nästan ingen samhällsservice kvar. Men det går numera att surfa på nätet med hög hastighet.

– Det är snabbt och bra, för jag kan vara på andra orter och jag har precis lika snabb surf som i Tyrinäs, säger bybon Karin Bäck.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Tydlig förbättring

Enligt en sammanställning som SVT beställt av Bredbandskollen har utbyggnaden av 4G-nätet det senaste året gjort att det nu går att surfa mobilt nästan överallt. Även långt utanför tätorterna och hastigheten är betydligt högre än tidigare.

Men 4G handlar bara om att surfa, så själva ringandet är fortfarande ett stort problem i Älvdalstrakterna.

– Det går inte att ringa inifrån huset, så de hänvisar att vi ska använda datorerna, för surfa kan vi, säger Karin Bäck.

– I bästa fall har jag en plupp på mottagningen och jag får leta fram ett litet ställe eller nåt bord som mobilen kan stå på med mottagning. Då kan jag tack vare mitt head-set få kontakt och få det att fungera någorlunda, säger Leo Persson i Hållbovallen.

– Det känns oerhört frustrerande, det är ändå 2015. Jag har pratat med Post- och telestyrelsen och de förstår ingenting för så här ska det ju inte vara nu när det är så utbyggt, säger Karin Bäck.

– Alla lovar att vi ska ha bredband och vi ska ha telefon som fungerar, men det gör inte det, avslutar hon.

HUR PRISVÄRT ÄR DITT BREDBAND?

Gör SVT:s bredbandstest här

Gå in och gör vårt test för att se hur prisvärt ditt bredband är. Passa gärna på att dela med dig av erfarenheter, bra som dåliga, om hur ditt bredband fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet