Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när badvärden Anders testar för badhusfötter på simhallen i Falun, och hör honom berätta vad som händer om ett prov är positivt. Foto: SVT

Efter nedstängningen – så testar badhuset i Falun för badhusfötter

Uppdaterad
Publicerad

Flera simhallar i Dalarna har senaste månaderna behövt stänga ner tillfälligt på grund av fall av badhusfötter. Däribland Lugnets badhus i Falun. Efter händelsen genomför man nu regelbundna tester för att förebygga fler utbrott.

Det nya badhuset i Falun hann knappt hålla öppet i en månad innan man fick stänga tillfälligt på grund av misstänkta badhusfötter. I två månader framöver ska man nu en gång i veckan testa för bakterierna som orsakar tillståndet.

– Vi fick göra oss av med alla gamla leksaker och städa alla ytor, säger Anders Andersson, badvärd på Lugnets badhus.

Drabbar oftast bara barn

Enligt Anders Andersson samlas bakterierna på ytor där vattnet blir liggandes och inte renas. Därför fokuserar man provtagningarna till dessa områden, samt där barn brukar befinna sig. Det kan till exempel röra sig om trappor, rutschkanor, badleksaker eller fikaområden.

– Det är inte många gånger det har drabbat en vuxen, utan det är barn som tenderar att få badhusfötter, säger Anders Andersson.

Följ med när badvärden testar för badhusfötter i klippet ovanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: arkivbild, Niko Ago/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.