Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vet inte vad det beror på” – hör enhetschefen Cajsa Andersson om de misstänkta fallen. Badhusfötterna på bilden har ingenting med det på simhallen i Falun att göra. Foto: SVT/privat

Nyöppnat badhus i Falun stänger efter fall av badhusfötter

Uppdaterad
Publicerad

Lugnets nya badhus i Falun håller stängt under söndagen och måndagen då två barn troligen drabbats av sjukdomen badhusfötter.

– Tekniker gör provtagning på vattnet på inrådan av infektionsläkare från regionen. Sedan skickar de iväg proverna för att se om bakterien finns här eller inte, säger Cajsa Andersson, enhetschef på Lugnets badhus. 

Knappt en månad har passerat sedan SVT Nyheter Dalarna berättade om ett misstänkt fall av badhusfötter som upptäcktes på ett barns fötter efter besök på en badanläggning i Sälen. Nu har det hänt igen i Dalarna, men på det nya badhuset i Falun.

Anläggningen hade invigning i mitten av december men har nu valt att stänga på grund av bakterien.

Påverkar inte simskolan

Skolorna drar i gång i mitten av nästa vecka men simskolan för grundskoleeleverna påverkas inte av stängningen, då den inte börjar förrän senare i januari, enligt enhetschefen.

– Att den inte påverkas är jag tacksam över. Men till dess hoppas jag verkligen att allt är på rull igen, säger hon.

Klåda under fötterna

Badhusfötter innebär att man kan få rejält ont och bli svullen med klåda under fötterna. När det växer bakterier på en yta som till exempel i en simhall, så kan bakterierna orsaka inflammation i fötterna.

I klippet: Därför tycker enhetschefen att det är viktigare att hålla stängt och inte få besökare under två dagar, än att ha öppet med eventuella bakterier. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.