Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: arkivbild, Niko Ago/SVT

Badhusfötter – Smittskyddsläkaren: ”Kan vara väldigt besvärligt att gå”

Uppdaterad
Publicerad

Badhusfötter är en ovanlig åkomma, och inte heller särskilt allvarlig. Men den kan ge väldiga besvär. Det säger Dalarnas smittskyddsläkare Fredrik Rücker.

Tre misstänkta fall av sjukdomen badhusfötter har upptäckts i Dalarna under kort tid. Strax innan jul insjuknade ett barn efter besök på ett äventyrsbad i Sälen och två barn som besökte Lugnets badhus i Falun första helgen 2023, fick också badhusfötter.

Men vad är detta för en åkomma egentligen? I klippet rätar smittskyddsläkare Fredrik Rücker ut frågetecknen.

Så kom namnet ”Badhusfötter” till

Badhusfötter är en relativt ny bekantskap både för badare och läkare. Sjukdomen orsakas av en bakterie, Pseudomonas aeruginosa, och fick sitt svenska namn efter ett utbrott 2019 i Uppsala, där ett 20-tal barn fick liknande symtom efter att ha besökt samma badhus.

Hur allvarligt är det att ett fall har upptäckts i ett badhus?

– Det är ingen allvarlig sjukdom, men det är bra att det upptäcks så att man kan åtgärda problement, kanske städa lite noggrannare, så det inte blir fler fall, säger smittskyddsläkare Fredrik Rücker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.