Experium öppnar igen efter att ha varit stängd i väntan på provsvar för bakterien som orsakar den relativt okända sjukdomen ”badhusfötter”. Foto: Sofie Lind/SVT

Äventyrsbad öppnar igen i Sälen – prover visade negativt för bakterie som orsakar svidande fötter

Uppdaterad
Publicerad

Äventyrsbadet Experium kan öppna igen efter att prover visat negativt på bakterier som orsakar svidande fotsulor i form av sjukdomen badhusfötter.

SVT Dalarna har tidigare berättat om det misstänkta fall av bakterien pseudomonas aeruginosa som upptäcktes efter bad vid äventyrsbadet Experium i Sälen. Bakterien är orsaken till den relativt okända sjukdomen ”badhusfötter”.

Bad varit stängd i en vecka

Under tiden som bassäng och ytor har topsats för provtagning har anläggningen varit stängd och extra städning satts in. Under tisdagen meddelade Skistar att man fått provsvar som visat negativt.

”Dessa prover påvisar inget avvikande, vilket vi är glada över, det vill säga inga spår av bakterien som orsakar så kallade ”badhusfötter”, skriver Skistar till SVT Dalarna i ett mail.

Företaget meddelar också att de utöver ordinarie städrutiner kommer att fortsätta med ”extrainsatta underhållsåtgärder” som de vidtagit i samband provtagningen av bakterien.

Den okända bakterien som orsakar svidande fötter – hör mer om vad ”badhusfötter” är i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: arkivbild, Niko Ago/SVT

Så behandlas ”badhusfötter”

Badhusfötter drabbar oftast barn som vistats på badhus.

Som behandling mot badhusfötter rekommenderar läkarna smärtstillande läkemedel, som paracetamol eller ibuprofen, samt vila.

Någon antibiotika behövs inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.