Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hade aldrig någonsin hört talas om det” – hör mamman om dotterns ovanliga symptom efter badet. Foto: Privat, Sofie Lind/SVT

Hennes dotter drabbades av ”badhusfötter” – smärtande fotsulor efter bad i Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt fall av bakterien som orsakar ”badhusfötter” upptäcktes efter besök på en badanläggning i Sälen. Carinas dotter fick ont under fötterna på kvällen – morgonen efter var trampdynorna illröda.

Skistar som äger anläggningen meddelar att vattenproverna ser bra ut, men har vidtagit extra åtgärder.

– Först på kvällen märkte vi att hon hade jätteont och morgonen efter var fötterna ilsket röda under framför allt trampdynorna, berättar Carina Westling om symptomen som hennes dotter drabbades av efter ett besök på äventyrsbadet i Sälen.

Ovanlig åkomma

Vårdcentralen i Sälen misstänker att dottern drabbats av ”badhusfötter”, orsakad av en bakterie som kan förekomma på ytor i bassänger och badleksaker i simhallar. Den orsakar orsakar smärta och svullnader under fötterna på framförallt barn. Tidigare fall har upptäckts i badhus på andra orter i Sverige, men åkomman är relativt ovanlig.

Efter att Carina Westling berättat om dotterns fötter i sociala medier har fler hört av sig om liknande symptom. SVT Dalarna har pratat med ytterligare ett fall som fått symptom efter bad på den aktuella anläggningen.

Extra åtgärder

Skistar, som driver äventyrsbadet i Sälen, skriver i ett skriftligt svar till SVT Dalarna att man hoppas att ”gästens dotter tillfrisknar snabbt”. Man menar att ingen odling har tagits av vårdcentralen och att man därför inte kan bekräfta att det är den specifika bakterien som orsakat symptomen. Skistar menar vidare att anläggningens vattenprover inte visar något onormalt och man vidtar nu åtgärder i form av bland annat högklorering och extra provtagningar i badhuset.

Håller stängt under helgen

I ett mejl skriver Skistar: ”Vi väntar fortsatt på provsvaren gällande Äventyrsbadet och har därför som en extra försiktighetsåtgärd fortsatt stängt den delen av badet i helgen. I samråd med miljökontoret vid Malung-Sälens kommun har vi dock beslutat att ha öppet spanläggningen inkl. spabehandlingar. Gällande provsvaren så visar laboratorieanalysen av vattnet inga avvikande värden. Det är analysen av prover på kontaktytor i Äventyrsbadet vi fortfarande väntar svar på”.

Regionens smittskyddsenhet och kommunens miljökontor är inkopplade i ärendet.

Badet kunde öppna igen efter en vecka, då provsvaret var negativt för den misstänkta bakterien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.