• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Här tränar Daniel Tynell för Jubileumsvasan – på över tre meter långa skidor

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Tynell från Grycksbo har vunnit Vasaloppet tre gånger. Nu tränar han för fullt inför Jubileumsvasan där förutsättningarna ser väldigt annorlunda ut jämfört med hans tidigare Vasalopp. Nu är utrustningen som den var 1922 och skidorna är över tre meter långa.

Under sin karriär tog Daniel  Tynell tre segrar i Vasaloppet, tre andraplatser och en tredje plats. Han har också flera topplaceringar i andra långlopp runt om i världen.

Över tre meter långa skidor

Nu är han en av de 139 åkare som kommer att åka de nio milen mellan Sälen och Mora på utrustning som efterliknar den som fanns 1922. Skidorna han åker på är tre meter och 30 centimeter långa.

Vasaloppet 100 år – Jubileumsvasan

– De är väldigt långa och det kanske syns när man åker. De är inte alldeles enkla att hantera, säger han.

Är det en fördel med så långa skidor? 

– Jag vet inte. Det kan det kanske vara om man hamnar ute i lössnön någonstans, det ska ju vara ospårat till viss del, men jag räknar kallt med att andra packar spår åt mig innan, så jag har ett spår att följa.

Jubileumsvasan körs lördagen den 12 februari.

I klippet: Se när Daniel Tynell tränar för den nya utmaningen på sina extremt långa skidor och hör honom berätta om hur har tänker kring loppet.

Under hösten och vintern har SVT följt åkare som förbereder sig inför det ovanliga loppet – de reportagen kan du se i sin helhet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet 100 år – Jubileumsvasan

Mer i ämnet