Annika Strand är kommundirektör i Hedemora kommun som nu tvingas spara mellan 60 och 70 miljoner per år fram till 2022. Foto: SVT

Hedemora kommun ska spara 60 miljoner per år: ”Vi går back”

Uppdaterad
Publicerad

Hedemora kommun har det tufft ekonomiskt. Nu presenterar kommunen ett sparpaket med 80 åtgärder som ska få ekonomin i balans med besparingar på mellan 60 och 70 miljoner kronor per år.

Hedemora kommun beräknas göra ett underskott på 20-30 miljoner 2019. Detta i kombination med att man beslutat om att verksamheten också behöver ett överskott på 20 miljoner kronor per år för att kunna hantera drift, ökade pensionskostnader och nya investeringar gör att kommunen nu presenterar ett sparpaket bestående av över 80 punkter för att kunna minska kostnaderna med mellan 60 och 70 miljoner kronor per år fram till 2022 för att få ekonomin i balans.

45 miljoner per år ska sparas på personal och organisation – ”Kännbart för invånarna”

Det sparpaket som nu presenteras sträcker sig till 2022 och består av över 80 punkter. I sparförslaget presenteras bland annat åtgärder som att en ökad andel av personer som idag vårdas på annan ort istället ska vårdas av kommunen eller i hemmet, en minskad fordonspark inom kommunen, översyn av kommunens lokaler och effektivare organisation vad gäller hemtjänst, nattpatrull och administrativa tjänster. Inom personal – och organisationsområdet ska omkring 45 miljoner kronor sparas per år de kommande tre åren.

Redan 2018 såg vi att det skulle bli tufft med driftkostnaderna, säger Annika Strand, kommundirektör.

Vad beror det här på?

– Det beror på att vi på vissa håll går back, och att staten har minskat sina bidrag till kommunen.

I våras sa Annika Strand till SVT att det handlade om kostnader för barn och unga, missbruk och försörjningsstöd som dragit iväg.

Nedläggning av stödboende och minskad nattbemanning

I paketet finns planer på nedläggning av ett stödboende för ungdomar och minskad nattbemanning på särskilda boenden. Det finns också planer på att helt lägga ned Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för att istället gå samman med Västmanland-Dalarna Miljö- och byggnadsnämnd som idag är ett samarbete mellan kommunerna Avesta, Fagersta och Norberg.

Nattöppen förskola räddas

Den tidigare nedläggningshotade nattöppna förskolan Nattugglan verkar ändå bli kvar, trots sparplanerna. I planen framgår att en effektivisering av verksamheten har gjorts genom att minska på personal för att undvika att lägga ned verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.