Foto: Patrik Qvicker/SVT

Helikoptern vilar – storbranden i Lima bekämpas från marken

Uppdaterad
Publicerad

Vid skogsbranden i Västerdalarna har det under natten varit vindstilla och låga temperaturer. Brandområdet är fortfarande omfattande och brandens utveckling framöver beror helt på vädret, enligt räddningschefen i Malung-Sälen.

Mats Nilsson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Malung-Sälen, sammanfattar natten såhär:

– Det har varit helt vindstilla och lägre temperatur så det har varit ganska lugnt. Det är flera glödbränder och det har flammat upp på vissa ställen men vi har kunnat jobba lugnt och stilla.

Skogsbranden i Västerdalarna 2018

Stigande temperaturer

Under morgonen är det fortsatt vindstilla, men temperaturen har stigit rejält.

– Klockan är inte ens elva och det är redan 28 grader varmt, men det är ingen vind att tala om så jag är fortsatt försiktigt positiv. Vi håller begränsningslinjerna och försäkrar oss om att vi har slang runt brandområdet, säger Mats Nilsson.

Även om läget just nu är förhållandevis lugnt beror utvecklingen helt på vädret.

– Det är vädret det handlar om. Som sagt är vi försiktigt positiva och hoppas på att vi kommer att kunna krympa brandområdet så snart det går, säger Mats Nilsson.

Helikoptern vilar – endast markbekämpning

En helikopter finns på plats i Västerdalarna, men den är för tillfället kvar på marken.

– Vi vilar den tills vi verkligen behöver den. Nu jobbar vi från marken så länge vi kan. Det har varit så de andra dagarna, efter lunchtid, att det flammar upp och det är då måste vi vattenbomba och vara på diekt. Just nu har vi bara markbekämpning, säger Mats Nilsson vid 11-tiden.

Totalt är det 65-70 personer som aktivt jobbar mot att bekämpa brandområdet, med frivilliga och brandstyrkor inräknat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västerdalarna 2018

Mer i ämnet