Bilder från skogsbranden i Lima tidigare i veckan. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Kontrollerat brandläge i Lima – men släckningen kan ta månader

Publicerad

Skogsbranden i Torgås utanför Lima är under kontroll, åtminstone för tillfället. Det meddelar Mats Nilsson, räddningschef i beredskap, efter vad han kallar en gynnsam natt för släckningsarbetet. Men det kan ändå dröja tills hösten innan branden är helt släckt.

Just nu uppskattar Nilsson brandområdet till cirka 600 hektar, men glädjande nog ser eldhärdarna ut att hålla sig inom begränsningslinjerna.

– I den stora delen av brandområdet är det lugnt, ibland flammar det upp på obränd mark inom området, men ingen bebyggelse hotas, säger han på söndagsförmiddagen.

”Vinden är vår fiende”

En sval natt med svaga vindar har varit till räddningstjänstens fördel, men efter lunch befarar han att det kan bli mer att göra igen.

– Vinden är vår fiende, vi vet att det tar fart igen efter lunch varje dag när luften hettas upp. Men vi har en helikopter på stand-by idag utifall att det blir akut igen, annars räcker det med de 70 personer som vi har på marken för tillfället.

Torkan gör det svårsläckt

Men trots att branden tycks vara inringad så kan släckningsarbetet kan bli en långdragen historia, precis som för de stora bränderna i andra delar av Sverige.

– Jag är ingen expert på området men med tanke på hur torrt det är i marken skulle jag kunna tro att även de här bränderna kan pågå under hösten. Så vi får planera långsiktigt med bevakning av området, konstaterar Mats Nilsson, räddningschef i beredskap i Malung-Sälen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västerdalarna

Mer i ämnet