Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en politisk helomvändning så hotas inte längre vindkraftsbygget på Fageråsen väster om Malung av några förseningar. Oppositionspolitikern Tomas Isaksson (LPo) menar att det finns en rädsla för debatt om Ripfjället. Foto: Patrik Qvicker/SVT och SVT arkiv

Helomvändning om vindkraftsbygget på Fageråsen: ”Inte fått någon förklaring”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en politisk helomvändning så hotas inte längre vindkraftsbygget på Fageråsen väster om Malung av några förseningar. Majoriteten backar helt från kravet att delvis göra om processen.

– Man har en rädsla för debatt om Ripfjället, säger oppositionspolitikern Tomas Isaksson (LPo).

Miljönämnden i Malung-Sälen beslutade för några veckor sedan att genom ett överklagande kräva ändringar i tillståndet för att bygga den stora vindkraftsparken på Fageråsen.

Bolaget tänker göra mer ingrepp i naturen än vad som var planerat. Beslutet har väckt stor oro i kommunledningen, man befarande förseningar i projektet och på tisdagen beslutade nämnden att helt backa från det tidigare beslutet. Nämndens ordförande Jörgen Lind (M) vill inte alls kommentera beslutet. Oppositionen protesterade.

– Konstigt att man återkallar beslutet efter bara tre veckor. Vi har inte fått någon förklaring mer än att det här är ett känsligt ämne, säger Tomas Isaksson (LPo).

Inget ansvar för tillsyn

Nämnden beslutade samtidigt att Malung-Sälens kommun i framtiden inte alls ska ha ansvaret för att granska kommande vindkraftsbyggen, som det tänkta på Ripfjället.

Man avsäger sig med andra ord möjligheten att ha tillsyn över vindkraftsfrågorna och låter länsstyrelsen sköta detta.

Hör mer om vindkraftsfrågan i Fageråsen klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet