Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Miljöpolitikerna i kommunen kräver att processen delvis ska göras om eftersom det ska göras mer ingrepp i naturen än det var sagt från början – hör vad kommunalrådet Hans Unander (S) tycker om det. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Nytt hot mot vindkraftsbyggen utanför Malung – miljönämnden kräver ändringar i tillståndet

Uppdaterad
Publicerad

Nu hotas de stora vindkraftsplanerna utanför Malung av stora förseningar. Kommunens miljöpolitiker kräver ändringar i tillståndet innan bygget kan komma igång.

– Olyckligt, vi har behov av mer ström nu, säger kommunalrådet Hans Unander (S).

Det planeras tre stora vindkraftsparker väster om Malung. Projektet kallat Fageråsen med 34 tänkta vindkraftverk, har redan fått tillstånd och byggstart har varit planerad till nästa år, men nu kräver miljöpolitikerna i kommunen att processen delvis ska göras om eftersom det ska göras mer ingrepp i naturen än det var sagt från början.

Fall för domstolen

Miljönämnden har överklagat ett beslut från länsstyrelsen som anser att det inte behövs några ändringar i tillståndet. Frågan ska nu avgöras i domstol.

– Vi tycker att det är viktigt att vi markerar på det här viset, säger nämndes vice ordförande Andreas Möllenberg (SD).

Beslutet har redan fått hård intern kritik och miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande, Jörgen Lind (M), vill i dag inte alls kommentera frågan.

”Blev lite bestört”

I förlängningen kan det här också betyda förseningar för det omstridda vindkraftsbygget på Ripfjället.

– Jag blev lite bestört över det här. Det här kan ju i värsta fall dra ut på tiden i tre år och det kan ju betyda att det blir mindre vindkraft i vår kommun, säger Hans Unander (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet