Hemtjänstanställda skrev negativt om brukare i en grupp de skapat på chatforumet messenger – nu varslas de från sina tjänster. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT, Erika Oldberg/TT

Hemtjänstpersonals kränkande chatgrupp Lex Sarah-anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Nio anställda inom hemtjänsten i Mora kommun hade en stängd chat-grupp via Facebook, där de spred kränkande bilder och text om brukare. Saken är tidigare polisanmäld. Fyra personer har varslats om uppsägning, och nu anmäler Mora kommun enligt Lex Sarah.

De anställda ska ha delat bilder och kommentarer på vårdtagarna i en diskussionsgrupp via messenger, en webbaserad meddelandetjänst.

Materialet som delades utan brukarnas medgivande betraktades som kränkande och utlämnande för dem.

Händelserna polisanmäldes och fyra av de kommunanställda sades upp, och nu anmäler Mora kommun enligt Lex Sarah till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Efter händelserna som uppdagades i juni, i år, beklagade socialchef Anna-Lena Hållmats-Bergvik det som hänt:

– Vi beklagar verkligen det inträffade. Normalt fungerar hemtjänsten i Mora mycket bra och alla vårdtagare och deras anhöriga kan känna sig trygga, sade hon till SVT Nyheter Dalarna.

LÄS MER: Hemtjänstanställda delade kränkande bilder på vårdtagare

Lex Sarah gäller inom socialtjänsten, i verksamheter enligt lagstiftningen om stöd och service till vissa funktionshindrade och vid Statens institutionsstyrelse.

Anställda måste genast rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten.

Information om rapporteringsskyldigheten ska ges av den som bedriver verksamheten. Ett ”allvarligt missförhållande” eller en ”påtagligrisk” för det ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer