Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vill se dem och höra deras röst” – Hör Herold Hedlund och Helena Kvarnström om saknaden efter riktiga möten. Foto: Bodil Ljungberg, SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

98-årige Herold: ”Jag får inte träffa de mina” – besöksförbud på äldreboende påverkar äldres mående

Uppdaterad
Publicerad
Besöksförbudet på äldreboenden kan vara ödesdigert för den psykiska hälsan. Det befarar Helena Kvarnström som har sin pappa på ett av Faluns äldreboenden. I dag väntas nya besked från Falu kommun om hur anhöriga ska kunna träffa sina äldre.

– Något måste göras för att våra äldre inte ska dö av sorg, säger Helena Kvarnström, som på olika sätt påtalat vikten av att äldre får riktiga möten med sina anhöriga.

Helena Kvarnström

Helena Kvarnströms pappa Herold Hedlund, 98 år, bor på Hälsingebacken i Falun och båda är positiva till boendet och personalen.

– De tar coronasmittan på allvar och har hållit den utanför boendet, de är fantastiska och vi respekterar deras arbete, säger de.

Möte med plexiglas

Kritiken handlar snarare om kommunens inställning till anhörigmöten. Helena nämner exempel där kommuner möjliggör besök utomhus där man kan sitta ner avskilt med en plexiglasskiva mellan sig istället för att ropa genom ett fönster eller besvära personal eller andra boende med att öppna för ett snabbt meningutbyte vid en dörr.

Bland annat finns den möjligheten i Malung-Sälen. Hittills har dock svaret från Falu kommun varit nej. För Herold innebär det att han på flera månader inte har haft något riktigt möte med sin särbo eller sina anhöriga som han saknar.

Nytt beslut från kommunen

Under torsdagen väntas dock nya besked i frågan. Falu kommun kommer att informera personalen i äldreomsorgen om nya strategier för besök på äldreboenden. Helena Kvarnström hoppas på att möten utomhus möjliggörs omgående.

– Man kan inte utreda och tänka för länge, de är sköra och en vecka eller två i deras liv är en lång period.

I klippet ovan berättar Herold och Helena mer om hur corona påverkar deras liv och mående.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet