Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Falun lättar på besöksförbudet – Äldre får träffa anhöriga utomhus

Uppdaterad
Publicerad

Tiden är nu mogen för att låta anhöriga och boende på äldreboenden träffas under mer avslappnade omständigheter. Det beskedet ger idag Falu kommun och kommer nu att tillåta möten utomhus.

– Jag tror att det är jätteviktigt att alla inblandade, boende och närstående att man kan mötas, säger Johan Björklund, verksamhetschef för hälso- och sjukvården i Falu kommun.

Ordnade former

Boendena har varit helt stängda för besök sedan i mars. Nu anser kommunen dock att tiden är inne för att lätta på restriktionerna.  Besök utomhus under ordnade former kommer att tillåtas. Kommunen anser inte att en plexiglasskiva mellan boende och besökare behövs men betonar att det kommer att krävas stor hänsyn av de anhöriga och att det inte går att komma oanmäld.

Coronaviruset i Dalarna

– Det gäller att komma ihåg att vi måste göra det här väldigt säkert, vi är fortfarande mitt i en pandemi och det är en stor risk för smittspridning i samhället, säger Johan Björklund.

Krävs planering

För personalen på äldreboendena kommer utomhusmötena att kräva noggrann planering och visst merarbete.

-De behöver dels följa kunderna ut till den avsedda platsen och i vissa fall vara med under mötet, men samtidigt ser vi en efterfrågan från personal att de gärna vill möjliggöra besök på boendet, så även om det innebär ett merjobb så är det ett positivt merjobb, säger Tina Berg, kommunens socialt ansvariga samordnare.

Är dagens beslut förenligt med det besöksförbud som regeringen införde den 1 april?

– Utifrån det regeringsbeslut som finns som är kopplat mot besöksförbudet enligt förordningen  (2020:163) kan avsteg göras.

Besöksförbudet bedöms gälla inomhus på boendet eller i dess omedelbara närhet som balkonger och liknande. Besök kan därför göras utifrån de direktiv som vi presenterat, allt för att både skydda våra äldre mot smitta men samtidigt möjliggöra personliga möten på ett säkert sätt, svarar Johan Björklund.

Besöksrutiner vid besök utomhus

– Besökare och enskilde ska vara utan symptom på infektion

– Tid måste bokas

– Håll avstånd 1,5 – 2 meter

– Avskild plats utomhus ska avdelas, ej i anslutning till entré

– Möblera så att avstånd på två meter kan hållas

– Händer ska kunna decinficeras före och efter besök

– Personal följer den boende till och från mötet

– Vid behov följer personal med den boende som stöd för att instruktioner och hygienrutiner ska följas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet