Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bättre rustade nu” – se hur räddningstjänsterna stärkt beredskapen för skogsbrand Foto: SVT

Het sommar i Dalarna förutspås – innebär stora brandrisker

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan rasade flera stora skogsbränder i Dalarna, den största i Trängslet. Nu varnas för att sommaren 2023 också kan bli en brandsommar, men räddningstjänsterna i Dalarna står bättre rustade än tidigare.

Efter skogsbränderna 2018 drogs flera lärdomar och räddningstjänsterna i länet har förbättrat sin samordning och sitt samarbete med varandra. De har även förbättrat utbildningen för släckning av skogsbränder.

– Vi får även hjälp med spaning från luften där flygplan åker runt och tittar efter bränder. Dessutom finns det satelliter som kan upptäcka bränder i ett tidigt skede, säger räddningschef Mats Jansson i Avesta.

Bättre rustade för bränder

Sverige har nu egna brandsläckningsflygplan och dessutom helikoptrar i ständig beredskap.

All beredskap kan behövas då årets sommar spås bli väldigt varm, kanske lika varm som skogsbrandssommaren 2018.

– Sammanfattningsvis står vi bättre rustade nu än 2018, säger Mats Jansson som ändå hoppas på att det kan bli en blandad sommar med en del regn då och då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.